Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Přívratský machři a sněženky - zimní údolní hry na návsi

Přívratský machři a sněženky - zimní údolní hry na návsi



Datum konání:
23.2.2008

V sobotu 23. února pořádalo Družstvo Miroslavovy země 4. ročník údolních zimních her v Přívratu na návsi. Letos jsme soutěže připravili podle filmu Sněženky a machři. Odvážně nazvané disciplíny skrývaly jednoduché i záludné úkoly pro soutěžící. A tak se ukázalo, kdo jak rychle umí povléknout a ustlat peřiny a pak zase svléknout a neutrhat při tom knoflíky. V další soutěži machři běželi v pyžamu přes kladinu a lezli oknem ke sněžence, která je výrazně namalovanou pusou označkovala na tvář. Některým machrům značka vydržela celé odpoledne. Ve třetí soutěži se ve dvojicích nakládalo uhlí do putny a machr s ní musel oběhnout točnu. Úkol to nebyl jednoduchý, někteří méně zdatní machři měli co dělat, aby se s putnou zvedli ze židle, když jim sněženka zapomněla pomoct a spěchala rovnat dříví.
Kvůli letošnímu téměř jarnímu počasí bez sněhu se původně naplánovaná jízda podle Prťky změnila na lyžování na travních lyžích mezi lípami. Ukázalo se, že to byla vydařená disciplína, protože jen málokdo ze soutěžících už někdy travní lyže vyzkoušel. Tak jsme viděli strach v očích, pád i bruslení a nádhernou čapí chůzi, kterou předvedl Boris. Další soutěž byla náročná hlavně pro sněženky, které se musely z rozhoupaného ocelového lana, na kterém bylo přidělané prkénko na sednutí (machři tomu říkali houpačka), trefit kroužkama na dřevěnou tyč (péro), kterou držel machr mezi nohama.
Ve finálové disciplíně soutěžila všechna družstva najednou. Každé si vylosovalo větu se sloganem z filmu např. Vezmeme to zkratkou, je to sice delší, ale zato horší cesta nebo Tak toho vašeho mlíka bych se taky rád napil, apod.. Podle této věty muselo najít ty správné krabice a postavit z nich sněhuláka tak, aby se věta dala přečíst shora dolů a pak mu domalovat oči, nos, pusu a knoflíky. Sněhulák se nakonec podařil všem a z krabic po soutěži měly největší radost děti, které se na nich vyřádily tak, že z nich zbyla jen malá hromádka kartonů.
Vyhlášení vítězů bylo jako vždy na sále. Vyhrálo družstvo Sloupnice, ale myslím si, že nešlo ani tak o vítězství, ale o to, aby se všichni dobře bavili a prožili hezké odpoledne a to nejen soutěžící, ale i diváci, kterých se na návsi sešla více než stovka. Několik fotek je k nahlédnutí na internetových stránkách obce Přívrat www.privrat.cz.
Naše velké poděkování patří všem sponzorům, kteří přispěli na tuto akci i těm, kteří nám pomohli s organizací a obsluhou. Děkujeme moc! Příští rok bude Družstvo Miroslavovy země pořádat Hry bez katastru, na kterých se soutěžících družstev sejde o hodně více, tak doufáme, že na nás sponzoři ani naši příznivci nezanevřou a opět nám podle možností pomohou.