Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > O Skokanech a Ropuchách

O Skokanech a Ropuchách



Datum konání:
10.5.2004

Přívrat Určitě jste zaregistrovali, že během dubna do prvního týdne v květnu byla na silnici od Zacharovce okolo Přívratu na Presy snížena rychlost na 30km/h a cesta ze Zacharovce do Řetové uzavřena úplně. Stalo se tak na podnět ZO ČSOP Podorlicko, kteří již v minulých letech upozorňovali, že v této lokalitě každoročně hyne spousta žab pod koly aut. Jedná se především o ropuchy obecné (Bufo bufo) a skokany hnědé (Rana temporaria). Tyto obojživelníci se v tomto období stahují z lesů k rybníku, aby tam zplodili potomstvo. Potom se vracejí do lesů zpět.
Na trase se zbudovaly zábrany ústící do zakopaných kbelíků. Vybírání žab a jejich přenášení do rybníku se provádělo každé ráno mezi 6 - 8 hodinou, akce asi tak na 1 hodinu pro dvojici dobrovolníků. Během 22 dnů se z kbelíků vybralo 3657 žab a 311 ocasatých obojživelníků. Především to byli skokani hnědí a ropuchy obecné, dále čolci obecní. Nalezli se tu i vzácnější druhy jako rosnička obecná, blatice skvrnitá a čolek velký.
Akce tedy smysl měla. Našli se však takoví, kteří aby si dva kilometry zkrátili, raději zábranu v Zacharovci poponesli a uzavírkou projeli.