Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > V Přívratě se hlídala lípa

V Přívratě se hlídala lípa



Datum konání:
1.5.2004

Datum konání: 1. máj

První máj. Svátek lásky, svátek práce, vstup České republiky do Evropské unie. V tento tak slavný den v obci Přívrat v 11 hodin dopoledne praskla lípa, národní strom. Jedna ze čtyř u pomníčku na křižovatce v Heršovtě. A ať je to lípa nebo dub, prasklý strom představuje nebezpečí. A nebezpečí je třeba zažehnat. Přiševší začali přemýšlet. Burza nápadů! Každá rada drahá! A tak se pod lípou začalo scházet více a více lidí. Přívratští hasiči zamezili průjezd zábradlím. Přizvaní profesionální hasiči z Ústí nad Orlicí zajistili lípu ocelovými lany. Nedá se nic dělat lípa musí padnout. Uvědomuje se policie ČR.
Skácet, ale kam? Telefonní kabely musí pryč. Volá se Telekomu do Ústí nad Orlicí odtud Telekomu do Ústí nad Labem odkud povolají pohotovostní jednotku Telekomu z Ústí nad Orlicí. Po poledni jsou sloupy bez vedení.
Lidé se sházejí více a více, sousedé příhody donášejí židle a stoly. Rady usychají v hrdle, je třeba zajistit kontinuální dovážku lahvových piv z hostince. Stalo se na výbornou. Všeobecná nálada roste. Rozdělává se táborák, buřty i klobásy budou.
Už jedou! V 16 hodin přijíždějí lesnickým traktorem Zdeněk st. a Zdeněk ml. Machové z Řetové lípu skácet. Jak se kácí lípa? Zapřáhne se lanem za traktor, pro jistotu aby nepadala tam kam nemá, a uřízne se dlouhou pilou. Tak jednoduché to však není. Kácení starých stromů může být nebezpečné, neboť strom často bývá shnilý. Jako tato lípa. A tak se v ní zabydlili mravenci. Kácení se však povedlo na jedničku.
V 18:48 bylo telefonní vedení opět nataženo a sbor dobrovolných hasičů Přívrat uklidil značky a zábradlí.
Lípa byla tak stará, že nejstarší přítomný pamětník si ji jako kluk pamatuje jako již vzrostlý strom. Pařez měří v průměru 1,33 metru.