Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Ahoj prázdniny!

Ahoj prázdniny!



Datum konání:
27.6.2008

Datum konání: 27.6. - 31.8

Prázdniny, zastarale z latiny vakace, jsou bezesporu nejšťastnějším obdobím školákovy docházky. Vznikly z potřeby uvolnění dětí pro pomoc při práci na sklizni úrody. A tak je tomu i dosud v mnoha zemích světa, o tom se našim dítkám může jen zdát.
Nařízením Josefa II. ze dne 24. května 1786 byly hlavní prázdniny přesunuty ze září a října na červenec a srpen. Poprvé hlavní prázdniny začaly v červenci v roce 1787. V současné době druhy, délku a termíny školních prázdnin stanovuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhláškou. Období školních prázdnin tvoří podzimní prázdniny, vánoční prázdniny, pololetní prázdniny, jarní prázdniny, velikonoční prázdniny a hlavní prázdniny. Kromě výše zmíněných řádných prázdnin mohou být vyhlášeny i mimořádné prázdniny, zpravidla v důsledku nějaké události nebo okolnosti, která činí výuku nevhodnou. Za komunistického Československa se několikráte vyskytly tzv. uhelné prázdniny - šlo o mimořádné prázdniny za mrazivých zim, kdy školy neměly dost uhlí k vytopení tříd. V současné době jsou nejčastějším případem tzv. chřipkové prázdniny v čase chřipkové epidemie, které vyhlašuje místně příslušný hygienik (zpravidla podle okresů) v okamžiku, kdy počet nemocných mezi žáky dosáhne určité meze. Účelem je omezit šíření epidemie. V roce 1995 byly dne 13. prosince vyhlášeny hlavním hygienikem dokonce celostátní chřipkové prázdniny, na které pak navazovaly řádné prázdniny vánoční.
V našem státě je délka trvání prázdnin "normální" tj. dva měsíce. Lépe jsou na tom děti např. v Maďarsku, kde prázdniny obvykle začínají v polovině června a ještě lépe na jihu Evropy v takové Itálii nebo Španělsku, kde nejen že začínají také v polovině června, ale navíc trvají do poloviny září.