Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > odhalení pomníku A.Bennewitze, vystoupení Bennewitzova kvarteta

odhalení pomníku A.Bennewitze, vystoupení Bennewitzova kvarteta



Datum konání:
6.4.2008

Dopoledne v Přívratu bylo velmi slavnostní. Za velké účasti pozvaných hostů i návštěvníků z širokého okolí byla v Přívratu odhalena nově instalovaná a restaurovaná pamětní deska na novém podstavci v nově vytvořeném parčíku u silnice poblíž jeho rodného domu - myslivny čp. 1, kde se skladatel narodil před 175 lety. Pořadatelé - Obec Přívrat se svého úkolu zhostila znamenitě a bezchybně, přálo i počasí.
Předpověď hlásila deštivou a studenou neděli, ale skutečnost byla lepší než se čekalo. Bylo tak možné realizovat tzv. "suchou variantu", celá slavnost včetně hudebního vystoupení Bennewitzova kvarteta se uskutečnila v nově vytvořeném areálu. Na slavnosti uvedené místostarostou Přívratu vystoupil starosta
Miroslav Veselý, který přednesl vyčerpávající projev zaměřený na osobnost hudebního skladatele a dále ředitel Kulturního centra doc. Mgr. František Preisler, který se zaměřil na význam Antonín Bennewitze pro českou hudební historii a zejména pro pražskou konzervatoř. Krátce vystoupil i hejtman Pardubického kraje Ing. Ivo Toman a starosta České Třebové Jaroslav Zedník. Slavnostní odhalení nového památníku Antonína Bennewitze, vytvořeného formou Dosoudil Konice provedl František Preisler. Bennewitz quartet pak zahrál na slavnosti polku Bedřicha Smetany, také jako pozvánku na večerní zahajovací koncert festivalu v Malé scéně. Starosta obce Přívrat pak udělil jménem zastupitelstva obce pamětní listy, které obdrželi členové Bennewitzova kvarteta a také doc. Mgr. František Preisler, ředitel festivalu Antonína Bennewitze. Slavnost sledovaly opravdu davy lidí, odměnili výkon hudebníků i projevy řečníků potleskem. Na závěr slavnosti pak František Preisler připevnil na obecní prapor novou stuhu připravenou k letošnímu výročí, která bude připomínat tuto událost a také 175. výročí rodáka Antonína Bennewitze a 10.výročí od vzniku Bennewitzova kvarteta. Pro účastníky slavnosti a její hosty vylo v restauraci u Coufalů připraveno občerstvení, připravené opravdu pečlivě, kronikář obce Přívrat J.Stránský připravil na jevišti sálu velmi zajímavou výstavu dokumentů z kroniky obce Přívrat, zachycující řadu důležitých
okamžiků z historie obce a také i slavnostní okamžiky z prvního odhalení desky Antonínu Bennewitzovi v roce 1959, kterého se tehdy zúčastnil i hudební historik prof. Václav Holzknecht. Posezení s hosty, mezi kterými nechyběli i představitelé okolních obcí Řetové, Řetůvky, Semanína a Dlouhé Třebové se zúčastnil i krajský hejtman, velmi se zajímal o problémy regionu i samotné obce Přívrat a nešetřil chválou nad organizací slavnosti. Pořadatelům napsal do obecní kroniky jistě velmi cenný zápis.
V srdečné atmosféře se hovořilo o mnoha věcech, debata prospěla k vzájemnému poznání. Rozhodně to tedy nebyla nějaká formální návštěva, vždyť to bylo současně i setkání s šesti starosty ze zdejšího regionu a spoustou občanů.
(zdroj: Českotřebovský zpravodaj)

www.bennewitzquartet.com